Утсов Леонід Осипович біографія

Утьосов Леонід Осипович

1895 - 1982  Утсов Леонід Осипович біографія Леонід Осипович Утьосов ( справжнє ім'я - Лазар Васбейн) народився 21 березня 1895 року в Одесі. У п'ятнадцять років він прекрасно грав на кількох музичних інструментах, непогано співав, любив спорт і цирк. За зухвалу витівку його відрахували з комерційного училища, і в 1911 році він почав свою артистичну кар'єру - став виступати в балагані Бороданове.

У 1912 році початківця артиста запросив в Одеський комедійно-фарсовий театр Василь Скавронський, який і запропонував йому взяти псевдонім. Так з'явився Леонід Утьосов. Він працював в театрах мініатюр, виступав як читець на естраді, грав в театрах оперети різних провінційних міст. Переживши на Україні громадянську війну, Леонід Утьосов перебрався з родиною спочатку в Москву, а потім і в Петроград, де грав у Вільному театрі.

У 1923 році вийшов перший фільм за участю Леоніда Утьосова - "Торговий дім" Антанта і К ". У 1929 році він організував і очолив театралізований джаз (" Теа-джаз "), який пізніше став Державним естрадним оркестром РРФСР. Уже перший виступ цього колективу мало гучний успіх, а незабаром "Теа-джазу" придбав величезну популярність. Але в кіно Леонід Утьосов прославився роллю Кістки Потєхіна, яку він виконав в музичному фільмі Григорія Александрова "Веселі хлопці". Стрічка вийшла на екрани країни в 1934 році і відразу полюбилася глядачам.

У роки Великої Вітчизняної війни Леонід Утьосов разом зі своїм оркестром багато виступав на фронті, на зібрані ними кошти були побудовані три літаки, передані в бойові частини ВВС, а пісня "Мишка-одесит" у виконанні артиста була однією з популярних на фронті. Після війни Леонід Утьосов продовжував концертну діяльність, але в кіно майже не знімався. Помер він 9 березня 1982 року в Москві. Основні праці:

Звання та нагороди

Заслужений артист РРФСР (1942)
Заслужений діяч мистецтв РРФСР (1947)
Народний артист РРФСР (1958) [9]
Народний артист СРСР (1965)
Орден Жовтневої Революції (1975)
Два Ордена Трудового Червоного Прапора (1945, 1980)
Медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.»
Медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.»

фільмографія

1919 - Лейтенант Шмидт - борець за свободу - адвокат Зарудний
1923 - Торговий дім «Антанта і К» - Петлюра
1926 - Кар'єра Спірькі Шпандиря - Спирька Шпандиря
1928 - Чужі - червоноармієць Єгоров
1934 - Веселі хлопці - Костя Потєхін
1940 - Концерт на екрані - виконавець пісень
1942 - Концерт фронту - виконавець пісень
1954 - Веселі зірки - Утьосов
1963 - Мелодії Дунаєвського (художньо-документальний)
1974 - Петро Мартинович і роки великого життя (художньо-документальний)
1975 - Аркадій Райкін (документальний)
1980 - Я помню чудное мгновенье (документальний)
& nbsp; Марія Петрова