Хворостовський дмитрий александрович біографія

Хворостовський Дмитро Олександрович

1962  Хворостовський дмитрий александрович біографія Дмитро Олександрович Хворостовський народився 16 жовтня 1962 року в Красноярську - одному з великих промислових і культурних центрів Східної Сибіру. Своє перше музичну освіту він отримав ще вдома, в колі сім'ї.
Його батько, Олександр Степанович, будучи інженером-хіміком за освітою, за покликанням був все-таки музикантом. Він володів голосом дуже красивого тембру і добре грав на роялі, тому в будинку Хворостовський завжди панувала музика. Разом зі своєю дружиною Людмилою Петрівною Олександр Степанович дуетом виконував романси і популярні радянські пісні, влаштовуючи своєрідні музичні вечори. Він зібрав велику колекцію записів кращих як радянських, так і зарубіжних оперних співаків: Етторе Бастіаніні, Тіто Гоббі, Федора Шаляпіна, Марії Каллас. Енріко Карузо, Тіто Скіпа, Маріо Ланца, Антоніни Нежданової, Павла Лисиціан, Ірини Архипової і багатьох інших. Не дивно, що, знайомлячись з класичною музикою з ранніх років, Діма почав співати вже в 4 роки, а потім вступив до музичної школи по класу фортепіано. Він подавав великі надії як піаніст, однак після закінчення школи він вступив не до Красноярське училище мистецтв - «кузню професійних музикантів», а на музичне відділення місцевого ж педагогічного училища ім. Горького, яке готує вчителів музики в загальноосвітніх школах. Вибір цей був досить дивним, оскільки педагогічне училище в ті часи, в кінці 70-х (нині - педагогічний коледж при державному університеті), було набагато менш престижним навчальним закладом, ніж училище мистецтв, та й жила сім'я Хворостовського в ту пору на правобережжі Красноярська , на вулиці Павлова, набагато далі від педучилища, ніж від училища музичного.
Саме в цей період часу Хворостовський захоплюється всерйоз таким напрямком в музиці, як hard rock, і навіть виконує соло в одній з молодіжних груп. Однак незабаром до нього приходить розуміння того, що саме класична музика є його покликанням, і тільки з нею може бути пов'язано його майбутнє. Тому він вирішує продовжити свою музичну освіту і в 1982 році вступає на вокальний факультет Красноярського державного інституту мистецтв в клас професора Катерини Костянтинівни Іофель. З цього моменту почалося його становлення як професійного співака. За роки навчання в інституті Дмитро розуміє: щоб опанувати досконало вокальним мистецтвом, потрібна щоденна, вдумлива, самовіддана праця. За весь час навчання він не пропустив жодного уроку за фахом. Через всю свою творчу кар'єру проніс Хворостовський настанови Катерини Костянтинівни, яка не допускала формування вірного за технологією, але порожнього, безглуздого звуку. Кожен звук має нести думка, почуття.
З цього часу Хворостовський звикає до активного концертного життя. Він успішно виконує твори світової оперної класики. Уже в квітні 1984 на творчому звіті інституту в малому залі філармонії студент II курсу Дмитро Хворостовський виконує романс Демона "На повітряному океані" з опери "Демон" Рубінштейна в супроводі симфонічного оркестру, диригує заслужений діяч мистецтв Росії І. Шпіллер. Студентом III курсу його запрошують солістом в Красноярський театр опери та балету, спочатку на партії другого плану, а потім і перші партії в операх Чайковського "Євгеній Онєгін", "Іоланта", "Пікова дама", Верді "Травіата", Гуно "Фауст" , Леонкавалло "Паяци". А з IV курсу почалася підготовка до конкурсів. Хворостовський стає лауреатом I премії Всеросійського конкурсу вокалістів, що проходив в Пермі (червень 1987 г.), а потім і Всесоюзного конкурсу вокалістів імені М. І. Глінки в Баку в жовтні 1987 р
Інститут мистецтв Дмитро Хворостовський закінчує блискуче, але сходження на Олімп мистецтва тільки починається. У 1988 р він співає дебют в Європі - партію Єлецького в спектаклі "Пікова Дама" в оперному театрі Ніцци (Франція) і в 1988 році стає володарем «Гран-прі» на міжнародному конкурсі у Франції (м Тулуза). А наступний, 1989 рік, стає для нього особливо значущим. Саме тоді до Дмитра Хворостовського приходить міжнародне визнання і починається новий виток його блискучої кар'єри оперного співака. В Уельському місті Великобританії Кардіффі відбувся вчетверте міжнародний конкурс вокалістів, що проводиться радіомовної корпорацією Бі-Бі-Сі. Умови конкурсу передбачали лише одного переможця, ніяких других і третіх місць, почесних грамот і дипломів. Був тільки гран-прі, почесний титул «Кращий співак світу», за який боролися найсильніші вокалісти - близько 200 осіб. Дмитро Хворостовський був першим радянським співаком, які брали участь в ньому. Він співав Генделя, Верді, Гуго Вольфа, Чайковського і Рахманінова. Співав так, що член журі конкурсу в Кардіффі, авторитетний музичний критик Ф. Ріццо, написав: "Час від часу трапляється диво, перед нами постає чарівник, здатний буквально зачарувати аудиторію, повністю її заворожити. Двадцять років тому таким нам з'явився Паваротті, зараз - Хворостовський ". Дмитро Хворостовський став «Кращим співаком світу», але якийсь час продовжував працювати в Красноярському театрі опери та балету, відмовившись навіть від місця стажера в Великому театрі. У 1990 році йому присвоюють почесне звання «Заслужений артист Росії», і в цей же час, придбавши світову популярність після перемог на міжнародних конкурсах, він отримує пропозиції про співпрацю від кращих оперних театрів, від найвідоміших диригентів і співаків, в тому числі від великого тенора Лючано Паваротті. Хворостовський їде на Захід, отримує через кілька років британське громадянство, і з тих пір його будинок знаходиться в Лондоні. Але, за словами самого співака, йому не вдається подовгу бувати там, оскільки життя оперного співака неминуче пов'язана з постійними переїздами.
З кожним роком його оперна кар'єра розвивається ще стрімкіше. Все в тому ж 1990 році відбувся його легендарний дебют в престижному лондонському Wigmore Hall, а потім він дебютував в Nice Opera в опері Чайковського «Пікова дама», виконавши партію Єлецького. Це його виступ в Нью-Йорку отримало захоплену оцінку в газеті «Nerw-York Daily News»: «Останній з популярних російських баритонів ... виявився володарем самого прекрасного і вишуканого голосу, який в даний час можна почути з вуст співака ... Дмитро Хворостовський вже є зіркою першої величини ... »
Численні перемоги і рідкісні поразки тільки сприяли його творчому зростанню. З часу закінчення інституту він звик займатися один, без педагога, самостійно аналізуючи свої помилки, слабкі і сильні сторони і безперервно вдосконалюючись. Така індивідуальна робота не дуже часте явище в середовищі вокалістів.
З кожним роком Хворостовський продовжує розширювати свій репертуар. Як оперний артист він віддає перевагу великим музикантам-драматургам століття дев'ятнадцятого - Чайковському і Верді. У той же час як камерний співак прагне відкривати все нові і нові музичні пласти - від ХVII до XX століть, знайшовши партнера і однодумця в особі чудового піаніста Михайла Аркадьєва. Хворостовський часто жертвує сіюмоментную успіхом заради глибокого, філософського осмислення. В Європі та Америці він виконує складні, не обізнані західному слухачеві твори Шостаковича ( «Мікеланджело-сюїта») і Свиридова ( «відчалила Русь» і «Петербург»), багато російської духовної музики. Його практично філігранна, тонка робота і чуйне, трепетне ставлення до кожного звуку дозволили йому створити справді унікальні інтерпретації багатьох творів. Виконання їм вокального циклу «відчалила Русь» на вірші Сергія Єсеніна настільки глибоко зворушило і підкорило Георгія Свиридова, що наступний свій цикл «Петербург» на вірші Олександра Блока він присвятив саме йому, і до сих пір Дмитро Хворостовський вважається еталонним виконавцем творів Свиридова. На сьогоднішній день творчі шляхи Михайла Аркадьєва і Дмитра Хворостовського розійшлися, і співак з 2005 року працює з відомим естонським піаністом Іварі Іллею, який акомпанував йому ще на конкурсі BBC «Співак світу» у Кардіффі.
Незважаючи на те, що кар'єра Хворостовського успішно розвивається на Заході, він не втрачає зв'язків і з Росією. Вперше він заспівав партію Ріголетто в Росії в 2000 році в спільній постановці Савоннлінского оперного фестивалю (Фінляндія) і театру «Нова опера». Це стало можливим завдяки його спільній роботі з видатним диригентом Євгеном Колобовим. Багато оперні ролі і унікальні трактування інших вокальних творів були створені на сцені в спільну творчість Дмитра Хворостовського та Валерія Гергієва, Юрія Темірканова, Володимира Співакова.
Дмитро Олександрович став першим оперним виконавцем, який дав сольний концерт з оркестром і хором на Червоній площі, телевізійну версію якого показували в 25 країнах. 9 травня 2005 року в Державному Кремлівському Палаці відбувся концерт Дмитра Хворостовського, присвячений 60-річчю Великої Перемоги, за участю хору Академії хорового мистецтва і Світового хору ЮНЕСКО, за яким послідував концертний тур співака по містах Росії з програмою «Пісні воєнних років». Десятки тисяч людей на концертах зі сльозами слухали ці пісні - символ війни, символ нашої Перемоги.
Протягом декількох років Дмитро знайомить росіян із зарубіжними оперними виконавцями в своїх програмах з циклу «Хворостовський і друзі». Він запрошував на виступи таких великих виконавців як Рене Флемінг, Сумі Йо, Сондра Радвановскі, Йонас Кауфман, Чарльз Кастроново і Катерина Сюрин.
Незважаючи на численні і безперервні тріумфи, Хворостовський вважається "рекордсменом з відмов" серед провідних співаків. Він відмовляється від вигідних контрактів, якщо йому чужа естетика постановки, якщо вважає себе неготовим до тієї чи іншої ролі, якщо вважає, що дана оперна партія не його. Але в той же час Хворостовський готовий виходити за рамки звичних жанрів. Зігравши і заспівавши відразу дві ролі - Дон-Жуана і Лепорелло в музичній кіноверсії знаменитої опери Моцарта, знятої в Канаді, - Дмитро Хворостовський став зіркою екрану. Зовсім недавно Дмитро вирішив спробувати себе в новому для нього жанрі і почав успішну співпрацю з популярним російським композитором Ігорем Крутим. Зі своїм спільним проектом «Дежа вю» вони дали успішні концерти в Росії і за кордоном, викликали значний резонанс серед шанувальників як класичної, так і естрадної музики. А разом з Рене Флемінг в липні 2006 року Дмитро Хворостовський знявся в спільному американо-російському музичному фільмі «Prima la Russia», ідея створення якого належала Костянтину Орбеляном.
Зараз Хворостовського знає весь світ. Він співає в кращих театрах: Італія ( "Ла-Скала"), Америка ( "Метрополітен-Опера"), Англія ( "Ковент-Гарден"), Токіо, Відень, Сан-Франциско, Чикаго, Бостон, Вашингтон, Париж, Берлін , Сідней і інших.
Його репертуар постійно поповнюється. Опери Верді, Россіні, Белліні, Леонкавалло, Римського-Корсакова, Чайковського, вокальні цикли, романси, народні пісні. Жодне його виступ не залишається без захоплених рецензій як у нас, так і за кордоном.
Після успішного дебюту в Нью-Йорку в 1990 році Дмитром Хворостовським був підписаний контракт з компанією «Philips Classics», яка випустила більше 20 альбомів із записами співака, що включають як сольні програми, так і арії з опер. В даний час Дмитро активно співпрацює із звукозаписною компанією «Делос» (США).
Дмитро Олександрович Хворостовський є володарем великого числа різних премій і титулів: у 1990 році йому присвоїли звання заслуженого артиста РФ, в 1991 він стає лауреатом Державної премії РРФСР в галузі музичного мистецтва і лауреатом премії Профспілок в області художньої творчості, а в 1995 - народним артистом РФ . За підсумками 2005 року Дмитро Хворостовський став також лауреатом престижної премії «Співвітчизник року - 2005». Ця нагорода вручається людям, які живуть за межами Росії, але не втрачають творчих зв'язків з Батьківщиною.
Вокальна кар'єра Дмитра Хворостовського триває вже понад 20 років, але він продовжує підкорювати все нові і нові вершини. У серпні 2010 року Дмитро Хворостовський вперше взяв участь в престижному щорічному оперному фестивалі в Вероні (Італія), де виступив в ролі графа ді Луна в опері Верді «Трубадур». Так само в 2010 році Дмитро блискуче виконав партію Ріголетто в однойменній опері на сценах лондонського «Covent Garden» і віденської «State Opera». 2011 рік Дмитро почав з чудового виступу в ролі дожа в опері Верді «Симон Бокканегра», яка з величезним успіхом пройшла в «Metropolitan Opera» в Нью-Йорку. Його роботу на оперній сцені і по сей день відрізняє унікальна, далека від штампів і усталених уявлень трактування персонажів, видатна акторська гра, гранична щирість і неперевершена техніка бельканто. Його спів знаходить живий відгук у душах багатьох людей, підносячись над реальністю і розсуваючи рамки звичного, а тому не буде перебільшенням сказати, що Дмитро Хворостовський є видатним музикантом і одним з кращих баритонів сучасності. Основні праці:

Дискографія

1990 - Tchaikovsky and Verdi Arias
1991 - П'єтро Масканьї. «Сільська честь». Philips
1991 - Russian Romances
1993 - Петро Чайковський. "Євгеній Онєгін". Philips
1993 - Traviata, Kiri Te Kanawa, 2CD
1994 - Songs and Dances of Death
1994 - Rossini, Songs of Love and Desire
1994 - Dark Eyes
1995 - Tchaikovsky, My Restless Soul
Рік випуску 1996 - Dmitri
Рік випуску 1996 - Russia Cast Adrift
Рік випуску 1996 - Credo
1997 - Джузеппе Верді. «Дон Карлос». Диригент - Бернард Хайтінк. Philips
1997 - Russia's War
1998 - Kalinka
1998 - Arie Antiche
1998 - Arias & Duets, Borodina
1999 - Микола Римський-Корсаков. «Царська наречена». Диригент - Валерій Гергієв. Philips
1999 - Петро Чайковський. «Іоланта». Philips
2000 - Don Giovanni: Leporello's Revenge, 1CD
2001 - Verdi, La traviata DVD
2001 - From Russia With Love,
2001 - Passione di Napoli
2002 - Russian Sacred Choral Music, 7CD
2003 - Where Are You, My Brothers?
2003 - Петро Чайковський. "Пікова дама". RCA
2003 - «Пісні воєнних років», DVD
2004 - Георгій Свиридов. «Петербург». Delos
2004 - Дмитро Хворостовський в Москві DVD
2005 - Songs and Dances of Death Symphonic dances
2005 - Світло беріз Улюблені радянські пісні. CD
2005 - Петро Чайковський. «Пікова дама», кращі фрагменти. Delos
2005 - I Met You, My Love
2005 - Verdi Arias
2005 - Moscow Nights
2006 - Portrait
2007 - Heroes and Villains
2007 - «Євгеній Онєгін», диригент Валерій Гергієв (Онєгін)
2009 - Дежа Вю 2CD + DVD
2010 - Tchaikovsky Romances 2CD
2010 - Pushkin Romances

Нагороди та звання

Переможець міжнародного конкурсу співаків у Кардіффі (Великобританія) (1989),
заслужений артист РРФСР (1990),
Державна премія РРФСР в галузі музичного мистецтва (1991) - за виконання провідних партій класичного оперного репертуару в Красноярському ГТОБ (1988-1990,
премія Профспілок в області художньої творчості (1991),
народний артист Російської Федерації (1995),
Почесний громадянин міста Красноярська (2000),
Почесний громадянин Кемеровської області (2006).
Нагороджений премією Opera News Award за внесок у розвиток оперного мистецтва (2012) & nbsp; Марія Петрова