Шукшин Василь Макарович біографія

Шукшин Василь Макарович

1929 - 1974  Шукшин Василь Макарович біографія Василь Шукшин народився в селі Сростки Бийского району Алтайського краю 25 липня 1929 в селянській родині. Батьки його вважалися селянами-одноосібниками, або середняками. Глава сім'ї - батько, Макар Леонтійович Шукшин - працював механізатором на молотарка, в селі користувався заслуженою повагою. Але незабаром батька Макара Леонтійовича заарештували. Мати, Марія Сергіївна, залишилася без годувальника з двома дітьми на руках. Вона вийшла заміж повторно, за односельчанина Павла Куксін.

Вітчима свого Павла Куксина Василь Шукшин пізніше згадував як людини виняткової доброти. Почало налагоджуватися життя, як грянула народна війна. Вітчим Шукшина пішов на фронт, а через рік принесли похоронку.

І так, тринадцятирічний Василь Макарович став головним чоловіком і годувальником в будинку.

З 1945 по 1947 роки він навчався в Бійськом автомобільному технікумі, але закінчити його він так і не зумів - щоб прогодувати сім'ю, довелося навчання кинути і влаштовуватися на роботу.

А першим місцем роботи Шукшина став трест "Союзпроммеханізація", який ставився до московської конторі. Влаштувавшись туди в 1947 році в якості слюсаря-такелажника, Шукшин незабаром був направлений спочатку на турбінний завод в Калугу, потім - на тракторний завод у Володимир.

У 1960 році Василь Шукшин закінчив ВДІК. Його дипломна робота - короткометражний фільм "З Лебединого повідомляють" - залишилася непоміченою. Подивившись його, багато колег Шукшина визнали фільм несучасним, в якійсь мірі навіть нудним.

Але при цьому, акторська кар'єра Шукшина в ті роки складалася набагато успішніше, ніж режисерська. Шукшин знявся у фільмі «Два Федора», після чого запрошення зніматися посипалися на нього з усіх боків. Буквально за короткий період Шукшин знявся в цілому ряді картин: "Золотий ешелон" (1959), "Проста історія" (1960), "Коли дерева були великими", "Оленка", "Мишка, Серьога і я" (все-1962) , "Ми, двоє чоловіків" (1963) та ін.

З третього курсу він став розсилати свої розповіді по всім столичним редакціям в надії, що якась - то з них зверне увагу на його праці. У 1958 році в журналі "Зміна" було опубліковано оповідання "Двоє на возі". Однак ця публікація пройшла непоміченою ні критикою, ні читачами, і Шукшин на час перестав розсилати свої твори по редакціях.

Але вже в 60-х одне за одним почали виходити в світ літературні твори Шукшина. Серед них: "Правда", "Світлі душі", "Степкина любов" були надруковані в журналі "Жовтень" - в 1961 році. Твір "Іспит" - в 1962 - м; "Колінчасті вали" і "Леля Селезньова з факультету журналістики" також з'явилися в журналах в 1962 році.

У 1963 році у видавництві "Молода гвардія" вийшла перша збірка В. Шукшина під назвою "Сільські жителі". У тому ж році в журналі "Новий світ" були надруковані два його розповіді: "Класний водій" і "Гринька Малюгин" (цикл "Вони з Катуні").

На основі своїх оповідань "Класний водій" і "Гринька Малюгин", опублікованих в 1963 році, Шукшин незабаром написав сценарій свого першого повнометражного фільму "Живе такий хлопець". Зйомки картини почалися влітку того ж року на Алтаї.

Картина "Живе такий хлопець" вийшла на екрани країни в 1964 році і отримала схвальні відгуки публіки. Хоча сам Шукшин був не надто задоволений його прокатної долею.

Фільм з незрозумілих причин записали в розряд комедій і, відправивши в тому ж році на міжнародний кінофестиваль до Венеції, виставили його на конкурс дитячих і юнацьких фільмів. І хоча картині присудили головний приз, Шукшин таким поворотом подій був не задоволений. Василю Макаровичу навіть довелося виступити на сторінках журналу "Мистецтво кіно" з власним поясненням до фільму.

А тим часом творча енергія Шукшина трансформується в цілий ряд нових літературних і кінематографічних проектів.

По-перше, виходить нова книга його оповідань під назвою "Там вдалині ...", по-друге, в 1966 році на екранах з'являється його новий фільм - "Ваш син і брат", який через рік удостоюється Державної премії РРФСР імені братів Васильєвих .

Думки про Росію призвели Шукшина до ідеї зняти фільм про Степана Разіна. Протягом всього 1965 року Шукшин уважно вивчав історичні праці про другий селянській війні, конспектував джерела, вибирав з антологій потрібні собі народні пісні, вивчав звичаї середини і кінця XVII століття і зробив ознайомлювальну поїздку по разинским місцях Волги.

У березні наступного року він подав заявку на літературний сценарій "Кінець Разіна", і ця заявка спочатку була прийнята. Зйомки фільму намічалися на літо 1967 року. Шукшин був цілком захоплений цією ідеєю і заради її втілення в життя закинув всі інші справи: він навіть припинив зніматися в кіно, хоча його кликали до себе на знімальний майданчик багато відомих режисерів.

Однак все виявилося марним - високе кінематографічне начальство раптово змінило свої плани і зйомки фільму зупинило. При цьому були висунуті наступні аргументи: по - перше, фільм про сучасність важливіший на даний момент, по-друге, двосерійний фільм на історичну тему зажадає величезних грошових витрат. Таким чином, Шукшину дали зрозуміти, що зйомки фільму про Разіна відкладаються.

Останній рік життя Шукшина складався для нього на рідкість вдало як в плані творчому, так і особистому.

2 жовтня 1974 року Василя Макарович помер від серцевої недостатності. Похований на Новодівичому кладовищі. Основні праці:

Призи та нагороди

1964 - Автор сценарію і режисер фільму «Живе такий хлопець», який отримав Приз «За життєрадісність, ліризм і оригінальне рішення» по розділу художніх фільмів на I-му Всесоюзному кінофестивалі в Ленінграді.
1969 - Державна премія РРФСР імені братів Васильєвих - за художній фільм «Ваш син і брат».
1967 - Указом Президії Верховної Ради СРСР нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.
1971 - Державна премія СРСР - за виконання ролі у фільмі С. А. Герасимова «Біля озера».
1974 - Головна премія на Всесоюзному кінофестивалі в Баку «За самобутній, яскравий талант письменника, режисера і актора» - за фільм «Калина червона».
1976 - Ленінська премія - за сукупність творчості (посмертно).

фільмографія

актор

1956 - Тихий Дон - матрос за тином
1956 - Вбивці - боксер Оле Андресон
1958 - Два Федора - Федір-великий
1959 - Золотий ешелон - Низовцев
1960 - Проста історія - Ванька Кликов
1960 - З Лебединого повідомляють - Івлєв
1961 - Юрка - бесштанная команда
1961 - Оленка - Степан Ревун
1961 - Коли дерева були великими - голова колгоспу
1961 - Відрядження - комбайнер
1961 - Мишка, Серьога і я - Геннадій Миколайович, класний керівник
1962 - Ми, двоє чоловіків - шофер Михайло
1964 - Яке воно, море? - Матрос Жорка
1967 - Журналіст - Карпачов
1967 - Комісар - командир полку
1968 - Три дні Віктора Чернишова - Кравченко
1968 - Чоловіча розмова - Ларіонов Микола Миколайович, батько Саші
1968-1971 - Звільнення - маршал Конєв
1969 - У озера - Василь Васильович Черних
1969 - Ехо далеких снігів
1970 - Любов Ярова - Роман Кошкін
1971 - Даурія - Василь Улибін
1971 - Тримайся за хмари - чекіст
1972 - Пічки-лавочки - Іван Расторгуєв
1973 - Калина червона - Єгор Прокудін
1974 - Якщо хочеш бути щасливим
1975 - Прошу слова - Федір, місцевий драматург (озвучування - Ігор Єфімов)
1975 - Вони билися за Батьківщину - Петро Федотович Лопахін (озвучування - Ігор Єфімов)

режисер

1960 - З Лебединого повідомляють - дипломна робота
1964 - Живе такий хлопець
1965 - Ваш син і брат
1969 - Дивні люди
1972 - Пічки-лавочки
1973 - Калина червона

сценарист

1960 - З Лебединого повідомляють (дипломна робота)
1964 - Живе такий хлопець
1965 - Ваш син і брат
1969 - Ваня, ти як тут? (Телеспектакль)
1969 - Дивні люди
1971 - Прийшов солдат з фронту
1970 - Я прийшов дати вам волю
1972 - Пічки-лавочки
1973 - Калина червона
1974 - Земляки
1977 - Поклич мене в далечінь світлу

Літературні твори

романи

«Любавини» (1965)
«Я прийшов дати вам волю» (1971)

повісті

«А вранці вони прокинулися» [10] (1973-1975)

п'єси

«Точка зору»
«Енергійні люди»
«Бум бум» (1966)
«До третіх півнів»
& nbsp; Петров