Шуб Есфір Іллівна біографія

Шуб Есфір Іллівна

1894 - 1959  Шуб Есфір Іллівна біографія Есфір Іллівна Шуб - радянський кінорежисер, сценарист, кіномонтажёр, кінознавець, заслужена артистка Росії, народилася 16 березня 1894, Сураж, Чернігівська губернія, Російська імперія, нині - Брянська область.

Есфір Іллівна Шуб, як і багато 'залізні жінки', її сучасниці, була справжньою дочкою революції. Уродженка Чернігівської губернії, вона походила з містечкової єврейської сім'ї і випробувала всі тяготи подібного положення.

Тільки особисте втручання батька дозволило Есфір стати слухачкою Московських вищих жіночих курсів. Як майбутній фах Шуб вибрала російську літературу. Після революції Есфір зі своїм гуманітарною освітою виявилася в скрутному становищі.

Такі фахівці молодому соціалістичній державі були не потрібні, і дівчина знічев'я стала справно відвідувати заняття пролетарських поетів. Есфір врятувало тільки те, що столиця рішенням нової влади переїхала з Петрограда в, і на цьому грунті стали множитися різні бюрократичні організації. В одну з них - Театральний відділ Наркомосу (ТЕО) - і направила свої стопи Есфір в пошуках роботи.

Восени 1918 року Шуб зарахували в штат ТЕО на посаду секретарки.

У 1922 році Есфір прийшла в фотокіноотдел, незабаром реорганізований в Держкіно, і попросилася на посаду завідуючої перемонтаж і редактором написів фільмів.

Першим фільмом, підготовленим Есфір до прокату, був авантюристичний американський детектив, мало не в п'ятдесяти роликах - 'Сіра тінь'. У запасниках прокату Есфір розшукала маленькі ролики за участю Чарлі Чапліна, масовий глядач в Росії на початку 1920-х років майже не знав цього імені.

Шуб зібрала з розрізнених роликів сюжет, який пародіює оперу 'Кармен', сама придумала написи, і успіх перевершив всі очікування. Глядачі багато сміялися, валом валили подивитися на нову зірку, і це був чи не перший фільм на радянському екрані за участю Чарлі Чапліна.

Есфір настільки захопилася новою справою, що принесла в власну квартиру монтажний стіл, маленький проекційний апарат, короткі ролики з різних фільмів і вечорами з ентузіазмом створювала нові етюди, химерно склеюючи кадри. Поступово за монтажним столом Есфір Шуб стає визнаним професіоналом.

Вона стала відвідувати лабораторні заняття майстерні Кулешова, який на той час уже був визнаним в світі експериментатором в монтажі, і незабаром Есфір перевели на нову роботу в справжню кіностудію.

Нарешті Ейзенштейн залишив театр і запропонував Шуб працювати над режисерським сценарієм свого першого фільму 'Страйк'.

В кінці літа 1926 року Есфір їде до Ленінграда і з величезними труднощами розшукує кіноархів колишнього царя. Шістдесят тисяч метрів плівки за два місяці переглянула вона, п'ять тисяч вибрала для фільму. Готова картина в семи частинах мала тисячу й сім сотень метрів. Директор студії сам дав назву новому фільму 'Падіння династії Романових' і сам же придумав великий плакат для реклами: двоголовий орел, навхрест закреслений двома товстими червоними лініями.

Фільм, змонтований тільки з хронікальних кадрів, ніс в собі величезний емоційний накал, він став початком міфологічної літописі про Великий Державі і мав колосальний успіх у глядачів не тільки в країні, але і далеко за її межами. Есфір Шуб створила небачений досі в світовому кіно жанр.

Померла Есфір Іллівна Шуб 20 вересня 1959 г. Основні праці:

фільмографія

1924 - Острів юних піонерів, монтажер
1925 - Морока, монтажер
1925 - Перші вогні, монтажер
1925 - Перевал, монтажер
1926 - Абрек Заур, монтажер
1926 - Господа Скотініни, монтажер
1926 - Крила холопа, монтажер
1927 - Великий шлях, режисер і монтажер
1927 - Падіння династії Романових, режисер і монтажер
1927 - Повія (Убита життям), монтажер
1928 - Росія Миколи II і Лев Толстой, режисер і монтажер
1930 - Сьогодні, режисер, монтажер і автор сценарного плану совм. з М. Цейтлін
1932 - К. Ш. Е. (Комсомол - шеф електрифікації), режисер, монтажер і автор сценарного плану
1934 - Москва будує метро, ​​режисер, монтажер і автор сценарного плану
1937 - Країна Рад, режисер і автор сценарного плану совм. з Б. Агаповим
1937 - Туреччина на підйомі, режисер і монтажер
1939 - Іспанія, режисер і монтажер
1940 - Кіно за 20 років, режисер совм. з Вс. Пудовкіним, монтажер і автор сценарію совм. з А. Мачерет, Ю. Олешей, Вс. Пудовкіним
1941 - Фашизм буде розбитий, режисер, монтажер і автор сценарію совм. з Б. Агаповим
1942 - Країна рідна, режисер і монтажер і автор сценарного плану
1946 - До перебуванню в Москві учасників сесії виконкому міжнародної демократичної федерації жінок, режисер
1946 - Судовий процес у Смоленську (Суд в Смоленську), режисер і автор сценарного плану
1947 - По ту сторону Араксу, режисер, монтажер і автор сценарного плану
1949 - Від щирого серця, режисер і автор сценарію
& nbsp; Петров