Остання молитва Жака де молі

Ще раз грюкнули важкі двері, на мить перервавши роздуми Жака де Моле .Але вже через мить в'язень знову занурився в блаженний стан спокою й умиротворення.Посланець, якого він так довго чекав, постав перед Великим Магістром і запевнив його, що всі вказівки виконані у раз Ордена буде продовжено.Біль і тривога, що не відпускали серце старого тамплієра довгі шість років ув'язнення, поступилися місцем великої подяки.«Сталося, Господи...» Через кілька днів він зречеться всіх слів проти Ордена, відновить його святість і чистоту і 18 березня 1314 року зійде на вогнище.

Ще кілька днів-така трохи для того, хто не втрачав надії довгих шість років,-і він стане по-справжньому вільним.Господи, з якою легкою душею він покине цей світ! А зараз? Хіба зараз є хоч щось, що може обмежити його свободу?!

Жак де Моле повільно повернувся на схід і закрив очі.Не відчуваючи болю в старечих суглобах і знівечених тортурами ногах, він опустився на коліна прямо на холодний кам'яну підлогу.«Уставай, світися, Єрусалиме, бо прийшло твоє світло і слава Господня зійшла над тобою»-тільки й зміг розчути старанний скриптор, що записував кожен звук в цій камері, бо інше було вже сказано не фізичні устами.

Великий магістр Ордена Храму молився.Всіма силами своєї душі він підносив подяку Тому, заради кого жив, кому служив усе свідоме життя.Він ніколи не просив чудес, але хіба не диво сталося зараз? Факел орденської місії, як і було передбачено, не згас, а переданий в надійні руки, і можна не турбуватися: справа буде продовжена.В іншому місці, але з тими ж символами; саме так йому сказали.

«Над тобою засяє Господь, і слава Його над тобою.І підуть народи за світлом твоїм, а царі-до ясністю сяйва твого...»

Жак де Моле творив молитву, і що оточувала реальність поступово розчинялася світлих образах, милих його серцю.У них не було звичної строгості і чіткості; вперше в житті суворий лицар, посвячений у таїнства початкового християнства, дав повну волю любові, тісно його груди.

Ось він стоїть на колінах перед святим Бернаром.Їх поділяють два століття.Хіба це має тепер значення? Він все життя мріяв стати на коліна перед людиною, яка дала Ордену мрію про Храм.Про Храмі, оздоблення якого «в релігійному ентузіазмі його мешканців», в якому «можна схилятися перед усіма видами чесноти і благих діянь».Святий Бернар, цей великий сповідник, знав, що для відновлення Храму на землі потрібно Нове лицарство, чудесним чином поєднує в собі чернечі та лицарські чесноти.Скільки разів, ще не будучи прийнятим в Орден, розмірковував Жак де Моле над його словами: «Якщо хто-небудь сильно протистоїть ворогові у плоті, сподіваючись лише на фортецю плоті, чи я відзначу це, бо прикладів тому безліч.Також і коли хто-небудь бореться з демонами і пороками однієї лише духовної силою; немає в цьому нічого дивного, хоча і заслуговує на похвалу, бо світ сповнений ченців.Але коли бачиш людину, мужньо оперізувального себе обома цими мечами, хто не визнає це гідною всілякої подиву, тим більше що раніше такого не траплялося! »

Кожен лицар в Ордені в самій глибині душі мріяв пройти навчання під заступництвом Бернара-або чиїм завгодно, але в його дусі.За вченням Бернара Клервоского, щоб розрізняти, де ховаються темні сили, і не карати невинних, лицар спочатку повинен перемогти демонів в собі, утверджуючись в цнотливість, бідності, послуху, молитви і посту.Великий Магістр на собі випробував, що це значить, і не раз відмовляв гарячих юнаків від необачності в виборі лицарського шляху, адже не відали вони ще своєї справжньої сили.

«Прийми, Господи, всю свободу мою.Візьми пам'ять, розум і волю мою.Все, що маю або чим маю, все мені Тобою даровано, і тому віддаю все в повне Твоє розпорядження »-повторювали губи слова, з яких починалося навчання.

Жак де Моле, до останньої години залишався простим воїном Христовим, раптом згадав, як більш сорока років тому його присвятив в брати-лицарі Ембер де Перо, генеральний доглядач Одена.Тоді знову присвячений вперше почув слова цієї молитви, тоді йому вперше пояснили їх таємне значення, яке стало зрозумілим лише через багато років.Його духовний наставник, чиє ім'я він не мав права нікому передавати, говорив про набуток божественної благодаті і про вільний вибір людини.Він пояснював неофітові, якому судилося стати 23-м, останнім Великим Магістром тамплієрів, як знайти джерело сили і благочестя, який не вичерпається навіки.Чи знав він тоді, як буде дякувати йому і молитися про його порятунок його учень Жак де Моле? Згідно з ученням тамплієрів, фізична природа людини обмежена і смертна.Лише будучи осіненій божественною благодаттю, може розквітнути і принести воістину прекрасні плоди його душа.

Самовпевненість в Ордені порицалась, але ще більшою помилкою вважалося просте надія на Господа, паралізує вільну волю лицаря.Ні, Царство Небесне береться приступом!..Знайомі рядки спливли перед думкою Жака де Моле, і він не стримав усмішки: треба ж було йому назвати себе на процесі «бідним і неграмотним».Неграмотний Великий Магістр...Але в голові вже звучали слова святого Бернара: «Відбери вільний вибір, і не буде того, чим рятуємося; відбери благодать, і не буде того, що є причина порятунку.Справа порятунку не може здійснитися ні без того, ні без іншого: по-перше, без того, чим відбувається, по-друге, без того, в чому відбувається ».Так, саме таким повинен був мислити себе тамплієр, який надів білий плащ,-чистою посудиною, готовим умістити і виконати Його волю.Справжнім воїном, готовим битися з демонами за жадану чистоту.Не випадково в своєму трактаті «Про воєнні хитрощі» аль-Хараві попереджав Саладина, що лицарів Храму слід особливо побоюватися, «бо ці монахи одержимі в своєму релігійному завзятті і не звертають уваги на те, що відбувається в іншому світі».

Жак де Моле знову посміхнувся і згадав перші роки в Ордені.Дисципліна була настільки суворою і день був розписаний так щільно, що не тільки на «інший світ»-на себе не було можливості звернути увагу.«Отче наш, що єси на небесах! Хай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє...»-13 раз перед заутренею в честь Діви Марії і 13 раз в честь святого, якому присвячено день, необхідно прочитати« Отче наш ».Потім дві літургії і полуденна служба, на яких тамплієр зобов'язаний бути присутнім.Перед прийомом їжі «Отче наш» 30 разів за живих і стільки ж-за загиблих і померлих.Потім вечеря і повечір'я...І не забути протягом кожної години вдень 13 або 18 разів повторити «Отче наш»...Він пам'ятав, як повільно, рік за роком в його душі суворе релігійне слухняність перетворювалося в світлий молитовний Предстояння.

«Не нам, Господи, не нам, а все на славу імені Твого!»

На славу імені Твого, Господи, охоронялися паломники, спраглі Тебе і щиро прагнули знайти світло Твій в Єрусалимі.Во славу імені Твого будувалися дороги і пливли далеко на Захід кораблі.Ім'я Твоє шукали в старовинних рукописах, що купувалися на Сході, щоб потім надовго запам'ятати його в вітражах і статуях соборів.Во славу імені Твого в Святій землі загинули 20 000 лицарів, але, Господи, вони були найщасливішими з християн, бо жили на славу Твою! Вони були щасливі неземним щастям Причастя, яке можна випробувати тільки в Будинку Твого, в Храмі, а чи не його відродження було місією тамплієрів-Ордена Храму?..«Соломон...збудував Йому дім,-сказано в Писанні.-Але Всевишній не в рукотворних храмах живе! »Мало хто, як і було заповідано, змогли усвідомити велич цієї місії.

Похмурим і суворим стало обличчя Великого Магістра; на мить до нього повернулися фізичні почуття і біль знову скувала тіло.Він згадав весь фарс процесу, на якому одні далекі від праведності люди давали свідчення, а інші-виносили звинувачення.Скільки було сказано про тілі Ордена і жодного слова-про його Душе! Так, тіло Ордена, його фізична оболонка, не було ідеальним.Як і будь-яке тіло, воно боліло і втомлювався, але це ніяк не позначалося на чистоті Душі Ордена, на вірі, на ідеалах, яким ревно служили і за які вмирали лицарі! Зрікаючись при посвяченні від розп'яття (а це стало основним звинуваченням проти Ордена), тамплієри відкидали принцип ідолопоклонства (Бог не укладено в шматку дерева; Він взагалі не може бути укладеним), прагнучи відродити чистоту віри, чистоту серця.

«Боже милосердний, жертвую нині все заслуги мої в спокутування бідних душ.І все, що після смерті моєї буде віддано і пожертвувано заради мене, заздалегідь передаю я Тобі...»

Перед внутрішнім поглядом Жака де Моле один за іншим вставали образи лицарів, безвинно страчених або загиблих під тортурами під час процесу.Скоро, дуже скоро він буде так близько до них, як ніколи раніше, а зараз все полум'я його серця спрямовувалося в одному бажанні-полегшити їх посмертну долю і спокутувати свою провину перед ними.Адже, хоч би хто був правий чи винен, він єдиний брав всю повноту відповідальності за долю кожного з лицарів, він відповідав за них перед Всевишнім.У серці тамплієра в священному алхімічному союзі поєднувалися велика біль за братів і велика любов до них і їх загальному Отця.Його серце знесилювалося, полум'яніло, горіло нематеріальним вогнем, випалювало його зсередини і робило ближче до Бога, ніж будь-коли.Він знав цей вогонь, як знали його всі ієрархи Ордена, назавжди запам'ятали образ полум'яніючого серця на стіні в камері замку Шинон, де їх тимчасово містили.Це була одна з таємниць Ордена

«Отче наш, що єси на небесах! Хай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє.Хай буде воля твоя і на землі, як і на небі...-повторювали пересохлі уста Великого Магістра.-Так відродиться Храм Твій в серцях синів твоїх, нинішніх і майбутніх лицарів.Бо не царства від світу цього шукаємо ми, а серце людське є справжній Храм Твій.Серце мала посудина, говорить преподобний Макарій Єгипетський, але в ньому вміщуються всі речі-там Бог, там Ангели, там життя і Царство, там скарби благодаті ».І якщо можна назвати великим щастя нести божественну благодать в серці людському, то як оспівати щастя тисяч сердець, що здобували благодать і звучать в унісон ?! «Можна сказати, що у безлічі одне серце і одна душа»,-писав про тамплієрів святий Бернар.«І ці серце і душа більш, ніж людські»,-подумки додав Жак де Моле.Адже не удача, а незрима Присутність покровительствовало тамплієрів в боях і наділяв їх надлюдською хоробрістю, страхітливий сарацинів.Чи не гроші і знання, а боговдохновенне майстерність дозволило створити диво готики.Воістину, Храм був відновлений на землі лицарями Храму, відроджений в своєму первинному значенні як будинок Бога, як Його обитель.Майже два століття охороняли вірні лицарі шлях паломників до Храму

Але зруйнований зараз Храм Твій, Господи, і Тобі тільки відомі нові терміни його відновлення.І нехай буде воля Твоя, і нехай прийде час, коли знову над землею прозвучить бойовий клич тамплієрів «Хай живе Бог, Свята Любов!».Важкий і тернистий буде тоді шлях лицарів до дверей цього Храму, бо йде він через серце людське.Во славу імені Твого, з великої любові до Небесного Єрусалиму тамплієри заново відкрили цей шлях, шлях любові і співчуття.На цьому шляху, бо це паломник, хто зуміє впокориться і омити ноги самому нещасному, полюбивши його так, як Ти полюбив нас.Воістину, як сказав Іоанн, «немає більшої любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх».

В руїнах Храм Твій, Господи, але в прийдешньому знайдуться нові лицарі, готові відправитися в священний похід заради того, щоб Храм Твій відновити!

 Над небес, Боже, встань, поширеною над землею славу Твою! Боже, готове серце моє, Моє серце зміцнилося! 


Вадим Карелін
Електронне видання "Людина без кордонів"