Чухрай Григорій Наумович біографія

Чухрай Григорій Наумович

1921 - 2001  Чухрай Григорій Наумович біографія Григорій Наумович Чухрай народився 23 травня 1921 року в місті Мелітополі Дніпропетровської області. Виховував його вітчим. Григорій закінчив школу в Москві. В кінці 1939 року був призваний в армію.

У роки Великої Вітчизняної війни він воював у складі різних частин повітряно-десантних військ. Брав участь в боях на Південному, Сталінградському, Донському фронтах. У грудні 1945 року в званні гвардії старшого лейтенанта Чухрай був звільнений в запас.

Восени 1946 Григорій Чухрай вступив у Всесоюзний інститут кінематографії на режисерський факультет в майстерню С. Юткевича - М. Ромма. Практику проходив в якості асистента режисера на картині Михайла Ромма «Адмірал Ушаков». Після закінчення навчання в 1952 році, незважаючи на те, що йому пропонували залишитися на «Мосфільмі», Чухрай поїхав на Україну. Там два роки пропрацював асистентом режисера.

У 1955 році за клопотанням Івана Пир'єва і Михайла Ромма Чухрай був переведений на «Мосфільм» і приступив до створення першого самостійного фільму за повістю Б. Лавреньова «Сорок перший» з Ізольдою Ізвіцкая і Олегом Стриженовим в головних ролях. З цього часу Григорій Наумович не розлучався з «Мосфільму».

Один з провідних режисерів післявоєнного кіно, Чухрай створив ряд значних фільмів, які отримали всесоюзну і світову популярність. Серед них картини - «Сорок перший» (1956), «Балада про солдата» (1959), «Чисте небо» (1961), «Жили-були дід та баба» (1964), «Пам'ять» (1970), «Трясовина »(1977),« Я навчу вас мріяти »(1984) ...

Також Григорій Наумович викладав у ВДІКу (1966-1971), був керівником режисерської майстерні, більше 20 років (з 1965 року) був художнім керівником Експериментального творчого об'єднання при кіностудії «Мосфільм» і був беззмінним секретарем Союзу кінематографістів СРСР. Він автор двох книг спогадів - «Моя війна» і «Моє кіно».

Народний артист СРСР і РРФСР, Заслужений діяч мистецтв РРФСР, лауреат Ленінської премії та багатьох МКФ - Чухрай нагороджений орденами «За заслуги перед Вітчизною» IV ступеня, Вітчизняної війни II і I ступеня, трьома орденами Трудового Червоного Прапора, орденом Червоної Зірки, багатьма медалями та іноземними нагородами.

Режисер був одружений, його дружина - Іраїда Павлівна - викладач російської мови та літератури. Їхні діти - син Павло (1946) теж став кінорежисером і дочка Олена (1961) закінчила кінознавчий факультет ВДІКу.

Григорій Наумович Чухрай помер 29 жовтня 2001 року на 81-му році життя в Москві. Похований на Ваганьковському кладовищі. Основні праці:

фільмографія

1956 - Сорок перший
1959 - Балада про солдата
1961 - Чисте небо
1964 - Жили-були дід та баба
1970 - Пам'ять (документальний)
1977 - Трясовина
1980 - Життя прекрасне
1984 - Я навчу вас мріяти

Сценарії

1959 - Балада про солдата (совм. З В. Єжовим)
1977 - Трясовина (совм. З В. Мережко)
1979 - Життя прекрасне (совм. З А. Камініто)
1984 - Я навчу вас мріяти (совм. З Ю. Швирева, М. Волоцким, автор тексту)
& nbsp; Петров