Чурікова инна михайловна біографія

Чурікова Інна Михайлівна

1943  Чурікова инна михайловна біографія Інна Михайлівна Чурикова народилася 5 жовтня 1943 місті Белебей, поблизу Уфи. Батьки родом з селян. Батько - Чуриков Михайло Кузьмич, співробітник Сільськогосподарської академії імені Тімірязєва, учасник радянсько-фінляндської та Великої Вітчизняної воєн. Мати - Мантрова Єлизавета Захарівна, доктор біохімічних наук. Після закінчення Воронезького університету працювала в Інституті картоплі імені Лорха. Чоловік - Панфілов Гліб Анатолійович (1934 р.нар.), Кінорежисер, Народний артист Росії, лауреат Державної премії Росії. Син - Панфілов Іван Глібович (1978 р нар.), Закінчив МДІМВ, юрист-міжнародник.

Коли Інна була ще маленькою, її батьки розійшлися, і вони з матір'ю часто міняли адреси, з початку 1950-х років жили в Москві. Ще в шкільні роки Інна поступає в студію при Театрі імені Станіславського, керовану А. Б.Ароновим і Л. Я.Елагіним. Це і визначило вибір професії: після закінчення школи Чурікова поступає в Щепкинское училище на курс В. І.Циганкова. Своїх педагогів актриса незмінно згадує з вдячністю: вони дали їй уроки майстерності, вірний напрям в професії.

У роки навчання в студії Чурікова починає зніматися в кіно. Перша роль - у фільмі В. Ординського "Хмари над Борському" (1961), одному з обширної когорти антирелігійних фільмів тих років, викриває сектантів, калічать юні душі. Інші кіноролі того періоду - у фільмах "Де ти тепер, Максим?", Екранному дебюті Е. Кеосаяна, "Я крокую по Москві" Г. Данелії, "Морозко" А. Роу - тут актриса зіграла гострохарактерну роль Мачехін улюбленої доньки.

У 1965-1968 роках Чурікова працює в Московському Театрі юного глядача, виступає в масовці, в невеликих епізодах. Перші ролі в п'єсах-казках - Лисиця в п'єсі С. Михалкова "Зайка-Зазнайка", свиня в його ж "Трусохвостіке", баба Яга в "Двох кленах" Є. Шварца. Спогадами про ці роки навіяний один з епізодів в "Початку" Панфілова, де режисер фільму в Жанні д "Арк вперше бачить свою майбутню героїню в образі баби Яги. Були і ролі психологічного плану (спектакль" За тюремної стіною "за п'єсою Ю. Германа, звернув на молоду актрису увагу критики).

Паралельно з роботою в театрі Чурікова успішно знімається в кіно: грає в "кухарка" і "Невловимі месників" Е. Кеосаяна, "старшої сестри" Г. Натансона (тут її партнеркою була Т. Дороніна, повторюючи на екрані роль, зіграну на сцені БДТ у Товстоногова); в комедії "Тридцять три" Г. Данелії, яка мала іронічні натяки на рахунок звичайної для радянської пропаганди галасу і показухи, - з цієї причини фільм був випущений на екран малим тиражем.

Поворотним подією в біографії актриси стало запрошення її на роль Тані Тьоткіна в фільм "Свята душа" (на екран вийшов під назвою "У вогні броду немає"), який ставив дебютант Гліб Панфілов, випускник Вищих режисерських курсів. Тут Чурікова зіграла санітарку госпітального поїзда Таню Тьоткіна, звичайну дівчину, яка виявила в собі незвичайний талант художника, дар перетворювати навколишнє її страшну реальність в картини, повні наївної чистоти, краси, гармонії. У світі ненависті і нетерпимості, народжене громадянською війною, "свята душа" Таня наперед приречена: вона і гине, нагадуючи своєю смертю, скільки невідомих прекрасних талантів забрала ця братовбивча бійня, яку страшну ціну заплатила Росія за революцію. У грі Чурикової тут прекрасно поєдналися високий трагізм і гумор, ніжність і пристрасність, гранична щирість і відточена чіткість малюнка ролі. І головне: актриса знайшла свого режисера, режисер - свою актрису, яка стане душею практично всіх його наступних фільмів. А незабаром з'єднаються і їх особисті долі.

Наступною роллю, яку зіграє Чурікова у Панфілова, стане ткаля Паша Строганова з провінційного російського містечка. Ця роль писалася вже спеціально для неї. Знову звичайна дівчина з незвичайним творчим даром в душі. Вона - актриса, і життя дає їй прекрасний шанс - зіграти Жанну д "Арк в кіно. Прошаровуються" Початок "кадри" фільму у фільмі "показують міць трагедійного дару Чурикової, гармонійно вбирає в себе ліризм і іронію. Уже тоді актриса і режисер виношували задум великого епічного фільму про Жанну д "Арк, для якого вже був написаний сценарій, і епізоди, що увійшли в" Початок ", були найвагомішим доказом, що Чурикової ця велика роль під силу, що в ній вона не поступиться геніальної Фальконетті, героїні одного з кращих фільмів світового кіно - "Пристрасті Жанни д" Арк "Карла Теодора Дрейера. Чимало років Чурікова жила цією роллю, відмовлялася в ім'я неї від прекрасних пропозицій (одним з них була Соня в" Дяді Вані "А. Кончаловського) .Уви, фільм про Жанні не відбувся. Кінематографічний керівництво відкладав і перекладав цю постановку, обіцяючи неодмінно вирішити її (обіцянку це так і не було виконано), але спочатку треба зробити щось значне про сучасність.

Цим словом про сучасність стала Єлизавета Уварова, зіграна в "Прошу слова". Колишня працівниця фабрики, що стала мером невеликого містечка на Волзі, яка мріє перетворити його, з'єднати обидві сторони містечка мостом, ревно віддає себе плинності малих справ і питань, які доводиться за посадою вирішувати, - така героїня фільму. У ній багато від колишніх героїнь Чурикової і Панфілова, але якщо в тих вони запрошували глядача до співпереживання, то тут - до аналізу і осмислення. Чому загинув син Уварової? Від безглузду випадковість? Або ця випадковість була запрограмована її власним характером і способом життя? Її догматичної вірою в ідеали, реальністю не підтвердилися, вузькістю її духовного кругозору, її захопленням спортом (спорт - стрільба), її поглощенностью громадськими справами, які не залишили часу для дітей, для нормальних жіночих турбот, для жіночого щастя? Виконуючи за формою соціальне замовлення, Чурікова з Панфіловим по суті зробили його перевертиш: фільм про "державної жінці», не знаходить себе в служінні державі, а що втрачає себе в ньому - при всіх прекрасних її прагненнях і благородних людських якостях. На виході фільм був неабияк пошматувати редакторським ножицями за вказівками ленінградського партійного лідера Романова, але справжнього змісту і його, і головного образу це не змінило.

Зовсім інший і по зовнішності, і по внутрішній суті Чурікова постає в наступному фільмі Панфілова "Тема". Тут головний персонаж не її Саша, скромний екскурсовод в музеї старовинного російського містечка, а досяг успіху столичний драматург Кім Єсенін, зіграний Михайлом Ульяновим. Але її героїня - моральний камертон усієї речі. Зіткнувшись з нею, Єсенін розуміє, що проміняв свій талант на суєту успіху і благополуччя, але зійти з накатаною життєвої колії вже не в силах ... І знову повна внутрішня і зовнішня трансформація актриси в "Валентині" по "Останньому літа в Чулимске" Распутіна . На цей раз вона грає Анну, матір головного героя, недолугого Пашки, буфетницю в тайговій кафешці. Немає тут нічого від душевної відкритості та чистоти ранніх героїнь актриси: напевно, і вона колись вступала в життя, повна надій і любові, проте життя наклала гірку друк на її характер ...

Особливе місце в творчості Чурикової - Панфілова займають горьківські образи - Васса і Нилівна. "Васса" - не випадково саме так назвав режисер свою екранізацію "Васси Желєзнової". У героїні Чурикової акцентується не її залізна воля, а, навпаки, душевна м'якість. Їй би можна дати прізвище Тестова - тісто податливо, а сокира не перерубати. На таких жінках стояла і стоїть Росія, і минула і нинішня. А горьковская Нилівна в "Матері" піднімається актрисою до висот справжньої трагедії, зберігаючи при цьому і побутову конкретність, і точний психологізм характеру. Підтвердження найвищого рівня цих робіт - Золотий приз Московського кінофестивалю 1983 року за "Вассу" і двадцатиминутная овація, якою завершився показ "Матері" на Каннському кінофестивалі 1990 року, де Панфілова було присуджено Спеціальний приз за внесок у світове кіномистецтво. Ці нагороди по праву ділить з ним Чурікова, його актриса, незмінний співавтор його робіт.

У 1973 році Чурікова отримує пропозицію від Марка Захарова, керівника театру "Ленком", зіграти Нелі (за п'єсою роль називається "Нелі та інші жінки Тіля") в "Тіля" Гр. Горіна за книгою Шарля де Костера. З цього часу актриса знову повертається на сцену, грає багато ролей в спектаклях театру, кожен раз демонструючи і новизну прочитання образу, і блискучу широту акторського діапазону, і відточену сценічну майстерність. Серед зіграних нею ролей - Сара в "Іванові" і Аркадіна в "Чайці" А. Чехова, комісар в "Оптимістична трагедії" В. Вишневського, Ірина в "Трьох дівчат в блакитному" Л. Петрушевської, Мамаєва в "Мудреці" по А. Островському, Філумена Мартурано в "Місті мільйонерів" Едуардо де Філіппо, Бабуся в "Варварі і єретика" за "Гравцю" Ф. Достоєвського. У двох постановках "Гамлета", здійснених на сцені "Ленкому" (перша - А. Тарковським, друга - Г. Панфіловим) Чурікова зіграла Офелію і Гертруду. У телефільмі "Цей самий Мюнхгаузен" за сценарієм Гр. Горіна, поставленому М. Захаровим за участю акторів свого театру, актриса створила запам'ятовується гострохарактерний образ покинутої дружини Мюнхгаузена.

Паралельно з роботою в театрі актриса знімається у фільмах різних режисерів. Найбільш пам'ятні з цих робіт - в "Військовому-польовому романі" П. Тодоровського (удостоєна Головного призу за кращу жіночу роль на кінофестивалі в Берліні), "Рубі Адамовому" В.Криштофовича, "Годе собаки" С. Арановича, "Плащі Казанови" А. Галина. В "Курочку Рябу" А. Кончаловського Чурікова зіграла Асю Клячину, продовживши долю героїні, за чверть століття до того зіграної Ією Саввін в "Історії Асі Клячин, яка любила, та заміж не вийшла". Інша жанрова стилістика нового фільму, побудованого на контрасті побутової достовірності та гротеску, зажадала та іншої актриси, здатної витримати цей непростий діапазон.

В останні роки, які принесли чимало змін в театральній справі, Чурікова багато і, як завжди, успішно виступає в антрепризних спектаклях. Більше 10 років не сходить зі сцени поставлений Г. Панфіловим спектакль "Соррі" (антреприза Д. Смілянського спільно з "Ленкомом"), збирають аншлаги у всіх містах країни і ближнього зарубіжжя "Овечка" (антреприза О. Березовського) і "Стара діва" (антреприза Н. Колесник, режисер Б. Мільграм) за п'єсами М. Птушкиной.

В останньому фільмі Панфілова "Романови - вінценосні Сім'я" Чурікова вперше не з'являється на екрані як актриса. Тут вона "за кадром" - дублює англійську акторку Лінду Беллінгхам, яка зіграла Олександру Федорівну, і виступає як один з авторів сценарію (разом з Г. Панфіловим і їх сином Іваном).

Інна Михайлівна Чурикова - Народна артистка СРСР (1991), Народна артистка РРФСР, лауреат Державної премії РРФСР (1985), лауреат премії імені К. С. Станіславського, лауреат премії Ленінського комсомолу, лауреат премій "Кришталева Турандот" і "Золота маска". < br/>
Живе і працює в Москві. Основні праці:

фільмографія

1960 - Хмари над Борському - Райка
1963 - Я крокую по Москві - дівчина на конкурсі
1964 - Морозко - Марфушка
1964 - Де ти тепер, Максим? - Анжеліка
1965 - Кухарка - Варвара
1965 - Тридцять три - Розочка Любашкіна
1966 - Старша сестра - Неллі
1966 - Невловимі месники - Білява Жози
1967 - У вогні броду немає - Таня Тёткіна
1970 - Початок - Паша Строганова/Жанна Д'Арк
1975 - Прошу слова - Єлизавета Уварова
1977 - Любов Ярова - Любов
1979 - Той самий Мюнхгаузен - якобінії фон Мюнхгаузен
1979 - Тема - Саша Миколаєва
1981 - Валентина - Анна Василівна Хороших
1983 - Васса - Васса Желєзнова
1983 - Військово-польовий роман - Віра Нетужіліна
1984 - Мертві душі - дама приємна у всіх відносинах
1986 - Кур'єр - Лідія Олексіївна
1988 - Три дівчини в блакитному - Іра
1989 - Егете Естер - Егете Естер
1989 - Мати - Нилівна
1990 - Ребро Адама - Ніна
1993 - Плащ Казанови - Хлоя
1994 - Рік собаки - Віра Морозова
1994 - Курочка Ряба - Ася Клячина
1995 - Ширлі-мирлі - Парасковія Олексіївна Кролікова
2003 - Благословіть жінку - Куніна
2003 - Ідіот - Лізавета Прокопівна
2003 - Казус Беллі - Маша
2004 - Вузький міст - Роза Борисівна
2004 - Московська сага - Мері Градова
2005 - У колі першому - дружина Герасимовича
2005 - Гвинтові сходи - Ольга Михайлівна
2006 - Карнавальна ніч 2, або П'ятдесят років по тому - Інеса
Рік випуску 2008 - Без вини винуваті - Отрадина-Кручинина
Рік випуску 2008 - Таємниці палацових переворотів - Анна Іванівна
2011 - Стомлені сонцем 2: Цитадель - Стара
2012 - Любов з акцентом - Ніна

Призи та нагороди

- Премія Ленінського Комсомолу (1976) за створення образу сучасника в кіно.
- Премія "Срібний ведмідь" Берлінського КФ "За кращу жіночу роль" у фільмі "Військово-польовий роман",
- Держ. премія РРФСР (1985) за фільм "Васса",
- Премія "Ніка" (1992) за фільм "Ребро Адама",
- Премія "Тріумф" (1993),
- Премія "За кращу жіночу роль" на КФ "Кінотавр" (1994) за фільм "Плащ Казанови",
- Премія "Кришталева Турандот" (1995) за виставу "Чайка",
- Державна премія РФ (1997) за виставу "Варвар і єретик",
- Держ. премія Станіславського (1997) за виставу "Варвар і єретик",
- Премія "Кришталева Турандот" (1997) за виставу "Варвар і єретик",
- Орден "За заслуги перед Вітчизною" IV ступеня (1997),
- Премія "Золота маска" (2001) за виставу "Місто мільйонерів",
- Премія "ТЕФІ" (2003) за роль у фільмі "Ідіот",
- Премія "Ніка" (2004) "За кращу жіночу роль 2 плану" у фільмі "Благословіть жінку",
- Премія "Золотий орел" (2004) "За кращу жіночу роль 2 плану" у фільмі "Ідіот",
- Царскосельская художня Премія (2004),
- Золота медаль ім. Н.Мордвінова (2004),
- Національна премія "Кумир" (2004),
- Премія "Золотий Орел" (2007) "Краща жіноча роль в тв-кіно" за фільм "У колі першому",
- Орден "За заслуги перед Вітчизною" III ступеня (2007),
- Французький Орден мистецтв і літератури (2010),
- Премія "Зірка театрала" (2011),
- Премія "Кришталева Турандот" (2011) в номінації "Театральне надбання". & nbsp; Соня Іванова