Бухарев, Олександре Матвійовичу (архімандрит

Бухара, Олександр Матвійович (архімандрит Феодор, 1822 - 71) - явище виняткове в історії російської церкви. В даний час він знову став привертати до себе увагу найбільш чуйних представників сучасного богошукання. Бухарев виховувався в товариський семінарії і Московської духовної академії, яку закінчив в 1846 р магістром. У тому ж році був пострижений в чернецтво і отримав кафедру біблійної історії, а потім Святого Письма. У 1854 р переведений в казанську академію інспектором, в 1858 році призначений членом петербурзького комітету духовної цензури, а в 1861 р звільнений в число братії Переяславського монастиря Володимирській губернії.

О пів на 1863 році він зняв сан, одружився і до кінця життя вів тяжке існування, сяк-так перебиваючись літературними заробітками. - Багато сильних переживань випало на долю Бухарева. Тонко організована натура молодого благородного ченця ціною своїх страждань як би спокутувати гріхи цілої похмурої епохи.

Бухарев взагалі може бути зрозумілий тільки в зв'язку з обстановкою, при якій почалася його діяльність. Похмурий Миколаївський режим зупиняв життя у всіх напрямках. Церква під дією цього преса особливо помітно показувала розруху. Досить переглянути такі, наприклад, книги, як священика Морошкина, "Матеріали для історії православної церкви в царювання імператора Миколи I" (вид. Тільки в 1902 р Імператорським історичним товариством), "Про православному білому і чорному духовенство в Росії" (вид. в 1866 р в Лейпцигу), "Духовна цензура в Росії 1799 - 1855" А. Н. Котовича, щоб відчути необхідність почути стогін, крик проти абсолютно нестерпного стану справ, що створилося в церкві до половині XIX ст. Якщо коли, то саме в той час наша ієрархія з усіх сил намагалася "служити тим інтересам держави, що пов'язує з церквою воно". Порядки табору стали порядками релігійного життя.

Розрив між передовою частиною суспільства і церквою прийняв форми непримиренні. Весь жах цього розриву пережив Бухарев і приніс свою благородну життя в жертву спокутування. Тяжкість несли з ним і інші представники церкви - Никанор Бровковіч, Інокентій Борисов, - але ніхто в такій мірі, як Бухарев. Ось чому він був майже самотній. Оцінити його по достоїнству не завжди були в змозі навіть люди безперечно розумні і свіжі, як Гіляров-Платонов.

Філаретовщіна і Протасовщіна так привчали йти в ногу, що найменша спроба визволитися з-під цієї духовної шагистики здавалася їм дивацтвом, майже божевіллям. - Бухарев духовно цілком сформувався в московській академії. Можна сказати, і майже всі, що він надрукував згодом, продумано і написано було тут же. Бухарев уважно стежив за світської літературою. Особливо захоплювався він Гоголем. До нього він написав в 1848 р три листи, з яких вже перше викликало суворий догану з боку Філарета. Не можна сказати, що Бухарев створив нову або значно перебудував стару богословську систему.

Головне справа була зовсім не в цих побудовах, а в настрої, яке їх продиктувало. Бухарев читав в московській академії Святе Письмо. Легко передбачити, хто з святих авторів заволодіє ім. Бурхливий, полум'яний Павло підкорював завжди найсильніші релігійні натури в історії - Іоанна Златоуста, Августина, Лютера - і запліднив їх уми. Бухарев всмоктав в себе до такої міри богослов'я Павла, як ніхто з російських церковних діячів. Це неминуче повинно було привести його туди, куди він прийшов. Головна справа для людини: "спілкування в Христових пристрастях, участь в дусі і розташуваннях тієї любові Господньої до грішних і помиляється, по якій Він душу Свою поклав за них, як ніби Він один і був винен за всіх".

Всі видатні діячі православ'я в минулому "стояли не за мертву букву віри, а за саму силу союзу людей з Богом у Христі. Ту силу, у відчуженні від якої пропадав б людина не тільки для майбутнього життя, але і в цій". Так було в боротьбі з арианством, яке стало "посяганням на саме значення Христа, як найвищого для нас початку, - ніж все щире, благе, прекрасне, відкрите у Христі людині загороджували для останнього". Тим же загрожувало несторіанство, яке наполягало, що в самому Христі, "підставі благодатного поєднання людини з Богом, людське з Божественним поєдналося тільки випадково, що Христос народився від Свою матір простою людиною, з яким за Його святість вже згодом з'єднався Бог Слово, перебуваючи в своєї особистості завжди окремим від людства Христового, від чого саме підставу до союзу людей з Богом розпадалося б в нутрі в самому Христі ". До того ж вирішення вело і монофізитство. "У Христі людство поглинулося Божеством, як крапля морем, від чого грішні люди повинні б втратити в самому Спасителя Христа доступність, або споріднений з їх природою спосіб до свого з'єднання з Божеством".

Потім монофелітство "посилювалося підкопати благодатну можливість для християн жити своєю особистістю і всіма сторонами свого єства і на землі і на небі". Але ця догматична боротьба, що коштувала стількох жертв, не скінчилася і тепер. І тепер є аріанство, напіваріанство, монофізитство. "Кинемо, кажуть, наш слабкий людський розум, уяву, особливо цю тлінну тілесність; будемо зневажати і знищувати нашу моральну особистість; вознісся духом до небесного і божественного. Добре, але не треба забувати і того, що в Христі і людство як з душею, так і з тілесними НЕ поглинена Божеством, але заради порятунку нашого розуму і інших духовних наших сил так само, як і нашої тілесності, залишилося цілим в самій Його особистості. Придушувати духовним напрямком людський розум або інші душевні сили, замість різнобічного розкриття їх у Христі, усувати саму тілесність нашу від будь-якої участі в благодатній духовності, означало б миритися з духом евтіхіанства, визнавав поглинання у Христі людського божеським, і з монофелітами не визнавати у Христі разом з Божественну і людську волю і діяльність ".

З цієї ж точки зору Бухарев оголошує себе гарячим противником папства. Ті ж основні погляди диктують йому м'яке гуманне поводження з старообрядцями і всякими інакодумцями, дозволяють йому благословляти західну освіту, заперечувати ту простоту віри, яка гірша за крадіжку, заперечувати заходи, які "з благочестя роблять страховисько для грішних людей". - Загалом Бухарев ні в чому ні на йоту не відступає від православ'я, як розумів його Філарет. Але цю складну систему він хоче залучити до дійсне будівництво та вдосконалення життя. Це повинно було роз'ятрити глибокі й темні інтереси багатьох видних представників тодішньої ієрархії.

Вони звикли читати в катехізисі про Бога-Духа всеблагих, а в житті байдуже дивитися на "погибіль щелеп ближнього". Бухарев заявив, що так життя означає "іудействовать в християнстві". Цього протесту не могли пробачити люди, лінь яких була розтривожить, і Бухарев мав загинути. Митрополит Філарет дуже хвилювався, що монах-професор тяжіє до світської літератури і сучасності, але причепитися ні міг і сплавив його в Казань просто за те, що він був людиною "корисний". У Казані Бухарев залишив у багатьох по собі незабутню пам'ять як інспектор академії.

Його правління показало, що порядок у вищій бурсі можна було підтримувати без тієї обурливою дисципліни, яка до недавнього часу перетворювала студентів наших академій в богаделенок. Тут Бухарев не міг зійтися з ректором Іваном, згодом єпископом Смоленським, людиною великого, але холодного розуму, гордовитим і сухим. Бухарев був вижіт в цензурний комітет. По суті, це призначення було наругою: найменше цей лагідний, талановитий і люблячий монах міг нести службу в жандармерії друку.

Ця служба зіштовхнула Бухарева з його літературним катом, редактором "Домашньої Бесіди", Аскоченським. Як цензора Бухарев затримав кілька непристойних статей "Домашньої Бесіди". Звідси ненависть і нещадна цькування. Добити Бухарева не варто великої праці. Він, між іншим, займався з перших років своєї служби вивченням Апокаліпсису. Про це знав Філарет і бачив в роботі "мерехтіння світла", але заперечив її опублікуванню.

Під час усього подальшого свого життя Бухарев вкладав в тлумачення цієї загадкової книги свої заповітні думки і спостереження. У столиці, на свободі, він приготував книгу до друку і провів її через цензуру. Було вже набрано кілька листів. Але Аскоченский підняв шум. Синод призупинив друкування книги і взявся за її розгляд. У лютому 1862 книга була заборонена.

Тоді Бухарев вирішив скласти сан. У листі до А. В. Горському в липні 1862 р Бухарев писав: "Праця мій про Апокаліпсис, який міг би скільки-небудь будити думають до серйозних думок і турботам про нинішніх духовних труднощі і небезпеки, зупинений. Що ж? І мені йти на спокій морального усипляння? Інші не хочуть, ну так мені самому ніщо не перешкоджає випробувати на ділі служіння Христу-Богу і в мирському званні ". У червні 1863 р архімандрит Феодор знову став Олександром Матвійовичем, а в серпні одружився. Його настрій і образ життя не змінилися. Тільки додалося прикрощів.

Він багато писав, але журнали з різних причин закрилися для нього. Видання брошур і книг вимагало грошей, а їх можна було діставати з працею. Він помер у злиднях і сухот. Ні переслідування, ні хвороба, ні позбавлення НЕ ОТРУЇЛИ велелюбного настрою цього лагідного, але стійкого лицаря російської церкви.

Поруч з розкріпаченням народних мас він намагався йти до розкріпачення релігійному. Але тут кайдани були міцніші. Справа Бухарева, однак, не може загинути. У нього виявилися наступники. Соловйов часто говорив його мовою.

Представники нової релігійної свідомості знову висувають його ідеї. Суспільство починає по смерті цінувати його більше, ніж цінувало за життя. - Бухарев надрукував: "Про засади або засадах в життєвих справах або цивільних" (СПб., 1858); "Явище Христа народу (Картина Іванова)" (СПб., 1859); "Про православ'ї в ставленні до сучасності" (СПб., 1860); "Про Апостола Павла" (СПб., 1861); "Три листи до Гоголя, писані в 1848 р" (СПб., 1861); "Про Новому Завіті Господа нашого Ісуса Христа" (СПб., 1861); "Іов багатостраждальний" (М., 1864); "Пояснення I глави книги Буття" (СПб., 1862, 1864); "Прийоми і неупередженість в критичному справі редактора" Домашньої Бесіди "В. Аскоченского" (СПб., 1862); "Святий пророк Єремія" (М., 1864); "Святий пророк Єзекіїль" (М., 1864); "Святий пророк Даниїл" (М., 1864); "Про автентичності та цілісності священних книг пророків Ісаї, Єремії, Єзекіїля і Даниїла" (М., 1864); "Дослідження про гідність, цілості і походження 3 книги Ездри" (М., 1864); "Печаль і радість за словом Божим" (М., 1864); "Листи про благодать Святих Таїнств церкви православно-католицької" (М., 1864); "Про сучасних духовних потребах думки і життя, особливо російської" (М., 1865); "Про упокій померлих і про духовне здоров'я живих" (М., 1866); "Книга для навчання читання та письма" (М., 1867) і багато статей в різних журналах.

У 1906 р в Санкт-Петербурзі передруковані найголовніші статті в збірнику "Про православ'ї в ставленні до сучасності". Усе найкраще про Бухарєву вийшло з-під пера його учня по казанської академії професора П. В. Знам'янського: "Історія Казанської Духовної Академії за перший період її існування" (ст. 1 - 3, Казань, 1891 - 92); "Сумне двадцятиріччя" ( "Православний Співрозмовник", 1896); "Православ'я і сучасне життя. Полеміка 60-х років про ставлення православ'я до сучасного життя" (М., 1906).

У згаданому збірнику 1906 р професором Знам'янський написана біографія Бухарева. У цих роботах вказані майже всі твори Бухарева і джерела відомостей про нього. - Пор. ще С. Смирнов, "Історія Московської Духовної Академії до її перетворення" (М., 1879); А. С. Бухарева, "А. М. Бухарєв. З матеріалів до біографії", в 1-ій книзі літературно-філософського збірника "Вільна совість". Московське видавництво "Шлях" оголосило про майбутній вихід у світ монографії про Бухарєву С. С. Розанова. І. Андрєєв.