Євстигнєєв евгений александрович біографія

Євстигнєєв Євген Олександрович

1926 - 1992  Євстигнєєв евгений александрович біографія Народився 9 жовтня 1926 року в Нижньому Новгороді.

Дитинство Євгена пройшло на околиці, яка називалася селищем Володарського. Його батько був на двадцять років старше матері. Обидва вони були робочими: Олександр Михайлович - металіст, Марія Іванівна - фрезеровщіца. Для своєї матері - Марії Іванівни - він був пізньою дитиною: коли він з'явився на світло, їй було 32 роки. Женя рано, шести років, залишився без батька, мама вдруге вийшла заміж, але і вітчим помер, коли хлопчикові було сімнадцять. До війни Женя встиг закінчити семирічку і в 1941 році пішов працювати електромонтером. Потім рік провчився в дизелебудівному технікумі, але після смерті вітчима довелося йти заробляти.
У 1943-1947 роках працював слюсарем на заводі "Червона Етна" в Горькому.
У 1951 році закінчив театральне училище і до 1954 року був актором Володимирського обласного драматичного театру.
У 1956 році закінчив Школу-студію імені В. І. Немировича-Данченка при МХАТ і став актором цього театру.
У 1957-1970 роках - артист театру «Современник».
З 1970 року - артист МХАТу.

Зніматися в кіно почав ще в 1957 році (перший фільм «Поєдинок»), переважно в невеликих ролях. Пізніше на рахунку актора було вже близько двох десятків головних ролей. Всього знявся більш ніж в ста стрічках в кіно і на телебаченні.

Актор був тричі одружений.
Перша дружина - актриса, а потім художній керівник театру "Современник" Галина Волчек. 29 жовтня 1961 року в них народився син Денис, який став в майбутньому відомим кінорежисером і оператором.
Друга дружина - актриса Лілія Журкіна (1937-1986). У цьому шлюбі 13 травня 1968 з'явилася на світ донька Маша, яка стала згодом, як і її батьки, артисткою театру і кіно.
Третя дружина - молода актриса і його учениця Ірина Цивіна (одружилися в 1989 році).

1 березня 1992 року - актор в останній раз вийшов на сцену театру в ролі карткового шулера Глова у виставі «Гравці ХХІ» (постановка Сергія Юрського).
2 березня 1992 року - актор разом з дружиною Іриною вилетів до Англії, де йому повинні були зробити операцію на серці.

Євген Євстигнєєв помер 4 березня 1992 року в 66-му році життя в одній з клінік Лондона напередодні операції.
Похований актор у Москві на Новодівичому кладовищі, ділянка № 10, ряд № 6, місце № 18.

Нижегородське театральне училище носить ім'я Є. А. Євстигнєєва.
У Володимирській області заснована театральна премія імені Е. А. Євстигнєєва.
У Нижньому Новгороді біля Нижегородського академічного театру драми встановлена ​​скульптура Е. А. Євстигнєєва. Основні праці:

Фільмографія

1957 - Поєдинок - Петерсон
1958 - Васисуалий Лоханкин (к/м) - Васисуалий Лоханкин
1959 - Балада про солдата - водій вантажівки
1960 - Анюта - художник
1961 - У важку годину - сусід Ольги
1961 - Любушка - Філіп
1961 - Людина йде за сонцем - Микола Черних, мотоцикліст
1962 - Дев'ять днів одного року - Микола Іванович
1962 - Ніколи - Олександр Іванович Олексин
1962 - Молодо-зелено - священик Жохов
1963 - Їм підкоряється небо - Іван Сергійович
1963 - Співробітник ЧК - Марков
1964 - Ласкаво просимо, або Стороннім вхід заборонено - Динін
1964 - Хочете - вірте, хочете - ні ... - сусід-професор
1965 - Вірте мені, люди - Костиков
1965 - Вірність - Іван Терентійович
1965 - Спекотний липень - Слідчий
1965 - Гіперболоїд інженера Гаріна - інженер Петро Петрович Гарін
1966 - Поганий анекдот - Пралінскій
1966 - Будується міст - Синайський
1966 - Старша сестра - Огородніков
1966 - Вершник над містом - Дядько Владя
1966 - Бережись автомобіля - режисер народного театру
1966 - Крила - Міша
1967 - Вони живуть поруч - Данилов
1967 - Стюардеса (к/м) - п'яний пасажир
1967 - Штрихи до портрету В. І. Леніна - Анатолій Луначарський
1968 - Золоте теля - Корейко Олександр Іванович, підпільний мільйонер
1968 - Всього одне життя - Чичерін
1969 - Зигзаг удачі - Калачов
1969 - Це було в розвідці - фотограф
1969 - Старий будинок - Яковлєв
1969 - Мости через забуття - людина з цвяхами
1969 - Дивні люди - старший брат (серія «Братка»)
1969 - Звинувачуються у вбивстві - Спиридонов
1970 - Біг - Парамон Ілліч Корзухин
1970 - Чайковський - Герман Ларош
1970 - Свій - Георгій Юхимович
1971 - Старики-розбійники - Воробйов Валентин Петрович
1971 - Вся королівська рать - Ларсон
1972 - На дні - Сатин (телеспектакль)
1972 - Командир щасливої ​​«Щуки» - Степан Лукич
1972 - Хід білої королеви - Дрижік
1972 - Надбання республіки - Вітол
1972 - Приваловские мільйони - Іван Якович
1972 - Учитель співу - інспектор житлової контори
1973 - Сімнадцять миттєвостей весни - професор Плейшнер
1973 - Неймовірні пригоди італійців у Росії - кульгавий
1973 - Стара фортеця - Петлюра
1973 - Дача - Федір - художник
1974 - Жереб - Професор
1974 - Нейлон 100% - Стоматолог
1974 - Моя доля - Тимофій Кожухов/Павло Тимофійович Кожухов
1974 - Останнє літо дитинства - Валентин Валентинович Навроцький
1974 - Ще можна встигнути - Сеглін
1975 - На ясний вогонь - піраміди
1975 - Приголомшливий Берендеїв - батько Берендеева
1975 - Смак халви - Візир
1975 - Гамлет Щигровского повіту - Федір Михейович
1975 - Варіант «Омега» - Симаков
1976 - Легенда про Тіля - священик
1976 - Дні хірурга Мишкина - Пилип Іванович
1976 - Життя і смерть Фердинанда Люса - Дігон
1976 - Повість про невідомого актора - Пал Палич Горяєв
1977 - Про Червону Шапочку - Звіздар
1977 - Подранки - Сторож
1977 - Ніс - чиновник газетної експедиції
1977 - Переїзд - Шофер
1977 - За сімейними обставинами - Микола
1977 - Засідання парткому - Лев Олексійович Соломахин (фільм-спектакль)
1978 - Мораль пані Дульської - Пан Дульський (телеспектакль)
1978 - Кров і піт - Генерал Чернов
1979 - З коханими не розлучайтеся - Хомак
1979 - Прийміть телеграму в борг - батько Сашеньки
1979 - Місце зустрічі змінити не можна - Петро Ручников, «Ручечник»
1980 - Чорна курка, або Підземні жителі - Батюшка
1980 - Старий Новий рік - Іван Адамич
1980 - Атланти і каріатиди - Сосновський
1981 - Народжені бурею - полковник Хейзе
1981 - Улюблена жінка механіка Гаврилова - дядько Ріти
1981 - Цей фантастичний світ. Випуск № 6 - Кеннет Берг (телеспектакль)
1982 - Не хочу бути дорослим - Актор
1983 - Демидови - Микита Демидович Антуфьев
1983 - Комічний коханець, або Любовні витівки сера Джона Фальстафа - Герцог
1983 - Ми з джазу - «Папа»
1983 - У місті хороша погода - секретар райкому партії (телеспектакль)
1983 - Людина з країни Грін - Франк Давенант (телеспектакль)
1984 - Ще люблю, ще сподіваюся - Василь Васильович
1984 - Казки старого чарівника - новий король
1984 - Межа можливого - Професор Куликов
1984 - Перікола - Віце-король
1984 - І життя, і сльози, і любов - Степан Степанович (Стаканич)
1984 - Три сестри - Чебутикін (фільм-спектакль)
1984 - Прохиндиада, або Біг на місці - глядач в залі
1985 - Людина з акордеоном - Лопатин
1985 - Зимовий вечір у Гаграх - Олексій Іванович Бєглов
1985 - Ще люблю, ще сподіваюся - Василь Васильович
1987 - Моонзунд - адмірал фон Ессен
1987 - Гардемарини, вперед! - Олексій Петрович Бестужев, канцлер
1987 - Слідопит - Сахем племені Сенека
1987 - Джек Восьмёркін - «американець» - адмірал Фіцлауров
1987 - Гра в детектив - інспектор поліції (телеспектакль)
1987 - Вона з мітлою, він в чорній капелюсі - Ворон (озвучка)
1988 - Місто Зеро - хранитель музею
1988 - Собаче серце - професор Преображенський
1988 - Нові пригоди янкі при дворі короля Артура - Архієпископ
1988 - Ялинки-палиці! - Юрію Вікторовичу
1989 - Бенкети Валтасара, або Ніч зі Сталіним - Михайло Іванович Калінін
1989 - Биндюжник і король - Никифор
1989 - кинувши час - академік Василь Данилович Челишев
1990 - Яма - голова суду
1990 - Шапка - Баранов
1990 - Десять років без права листування - професор Ісай Львович
1990 - Сукині діти - Нанайці
1991 - Віват, гардемарини! - Бестужев
1990 - На прізвисько «Звір» - старий зек
1991 - Нічні забави - Олександр Андрющенко, музикант
1991 - Глас кричущий - кат
1992 - Гардемарини 3 - Бестужев
1992 - Як живете, карасі? - Емігрант
1992 - Сни про Росію - придворний садівник
1992 - Вишневий сад - Фірс (фільм-спектакль)
1992 - Арбітр - голос за кадром
1992 - Лавка «Рубинчик» і ... - Професор (останній фільм)
Рік випуску 1996 - Єрмак - Іван Грозний (фільм закінчений після смерті актора, роль озвучена Сергія Арцибашева)

Призи та нагороди

1974 - Лауреат Державної премії СРСР (за театральну роботу, за спектакль «Сталевари»).
1982 - Орден Трудового Червоного Прапора (за заслуги у виробництві радянських телевізійних фільмів і активну участь в створенні фільму «Сімнадцять миттєвостей весни»).
1990 - Державна премія РРФСР (за телевізійний фільм «Собаче серце»).
1992 - Лауреат премії "Кришталева Турандот".
& nbsp; Соколов