Азнавур Шарль біографія

Азнавур Шарль

1924  Азнавур Шарль біографія Шарль Азнавурян, більш відомий під ім'ям Шарля Азнавура, hоділся в сім'ї вірменських емігрантів. Батьки майбутнього видатного французького шансоньє емігрували з Росії на початку 1920-х рр. Проїхавши всю Європу, потрапили в Париж, де затрималися в очікуванні візи в США. Але в цей час у них народився син, в результаті сім'я Азнавурянов осіла у Франції. Хлопчика назвали вірменським ім'ям Шамруз Варенаг, але для зручності його стали називати по-французьки Шарлем. Батько Шарля (родом з Грузії) намагався займатися підприємництвом, навіть містив невеликий ресторанчик, який він через нестачу коштів вимушений був закрити в 1930. Сім'я жила важко. Маленький Шарль зумів провчитися в школі всього пару років. Уже в дев'ятирічному віці він виступав в невеликих паризьких кафе і навіть театрах. Акторські здібності він успадкував головним чином від матері, колишньої актриси (народилася в Туреччині). Під час Другої світової війни Шарлю вдалося продовжити свої виступи в окупованому Парижі і тим самим годувати сім'ю (батько пішов добровольцем на фронт).

Пісні почав складати на початку 1940-х рр. У 1941 познайомився з П'єром Рошем, з яким почав виступати після війни в кабаре. Незабаром познайомився зі знаменитою співачкою Едіт Піаф, роки тісного спілкування з якою дуже багато дали співаку. Великим успіхом в репертуарі Піаф користувалася спеціально написана для неї Шарлем пісня «Jezebel» (Иезавель), але ще більшою популярністю користувалася пісня «Je Hais les Dimanches» (Я ненавиджу неділі), блискуче виконана Жюльєт Греко. Пісні Шарля стали виконувати і інші талановиті шансоньє: Жільбер Беко, Паташу і ін. Пісня «J" ai bu », записана Жоржем Ульмер, була удостоєна гран-прі як кращий диск 1947 року. У 1945 Азнавур написав для Піаф пісню« Compagnons de la Chanson »(Друзі шансона), яка дала назву ансамблю« Компаньйон де ля шансон », в якому вона разом з Азнавуроі і Рошем виступала в турне по Америці і Канаді.

У 1950 П'єр Рош емігрував до Канади, Шарль почав виступати один, «відщипнувши» від свого прізвища кінчик. Шарль Азнавур - так тепер звучало його сценічне ім'я, яке сьогодні відоме у всьому світі. У 1954 він вперше добився успіху як співак, виконавши в США свою пісню «Sur ma vie» (Моє життя), в на наступний року, виступивши вперше на знаменитій сцені паризького концертного залу «Олімпія», провалився. Критика була одностайна: у Азнавура немає необхідних для співака ні вокальних, ні зовнішніх даних.

Успіх до співака прийшов через два роки після виступу в «Альгамбра», до 1954 він був автором понад 30 пісень-шлягерів. У 1955 він вперше знявся в кіно, а в 1960, після того як вийшов на екрани фільм Ф. Трюффо «Стріляйте в піаніста» (Азнавур зіграв в ньому роль піаніста кабаре), співака визнали і як талановитого кіноактора. Згодом він з успіхом знімався у таких видних кінорежисерів, як Клод Шаброль ( «Привиди капелюшника», 1982), Фолькер Шлендорф ( «Американська щур», 1963, «Бляшаний барабан», 1979), Клод Лелуш ( «Едіт і Марсель», 1983 ).

У 1956 Азнавур записав відразу кілька хітів «Sa jeunesse» (Ця молодість), «Parce que» (Тому що), «Sur ma vie», «Apres l" amour »(Після любові).

Слава співака затьмарювала популярність актора. Коли на сцену виходив невисокий чоловік в скромному сірому костюмі, слухачі забували себе, настільки проникливим і пристрасним було його спів.

У 1963 Азнавур з величезним успіхом виступав в нью-йоркському «Карнегі-хол». У 1964 вперше приїхав на гастролі в Радянський Союз, де відвідав свою бабусю, яка жила весь цей час в невеликому селі під Єреваном. До цього часу було продано більше мільйона дисків «La mamma» (Мама).

Азнавура стали називати «кращим французьким співаком блюзу», «французьким Френком Сінатрою». У 1965 Шарль виступав протягом 12 тижнів зі своїм сольним концертом в «Олімпії» у супроводі оркестру Поля Моріа. У грудні Парижі була поставлена ​​його перша оперета «Monsieur Carnaval» (М-сьє Карнавал), результатом цієї роботи став новий хіт «La boheme» (Богема). У 1967 Азнавур одружився вдруге (перший шлюб виявився не надто вдалим) на дівчині по маєтку Улла, від якої у нього народилося троє дітей.

У 1971 на Венеціанському кінофестивалі головного призу «Золотий лев» був удостоєний фільм Андре Кайата «Померти від кохання», до якого Азнавур написав пісню під такою ж назвою і сам же її виконав. Ця пісня стала справжнім шлягером.

У 1972-1973 рр. дає концерти в «Олімпії», виступає зі своїм старим партнером П'єром Рошем, який спеціально приїхав з Канади в Париж. Тоді ж Азнавуром була написана пісня «Comme ils disent» (Як кажуть), в якій він торкнувся делікатної теми гомосексуалізму.

Взимку 1973 нещасний випадок під час катання на лижах змусив Шарля кілька місяців провести в нерухомості, але працювати він не переставав. У підсумку народилася оперета «Douchkа», восени її прем'єра відбулася в США.

У 1973 в Лондоні пісня Азнавура «She» (Вона) була удостоєна золотого, а потім платинового диска - нагороди, ніколи доти не вручали французу. У 1974 був записаний диск «Цього вечора Азнавур: його минуле і сьогодення», до якого увійшли кращі пісні Азнавура.

У 1970-ті рр. Азнавур нарощує успіх. Постійні виступи, закордонні гастролі. У піснях «Voilа que tu reviens», (Ось ти і повертаєшся), «Merci madam la vie» (Дякую, мадам життя), повних любові і ніжності, Азнавур нагадав про невблаганний біг часу. У 1977 з'явилася пісня «Camarade» (Товариш), яка відразу ж зайняла верхні рядки в хіт-парадах. У 1978 вийшов новий альбом Азнавура під назвою «Je n" ai pas vu le temps passe »(Мені невідомо минуле), до якого увійшли як старі, так і нові пісні. У цих піснях Азнавуру щиро і темпераментно вдалося передати почуття звичайної людини, які знаходили відгук у серці кожного.

У 1981 до сорокаріччя активної творчої діяльності співак записав альбом «Charles Aznavour chante Dimey». До цього часу Азнавуром вже було написано більше 1000 пісень. Але співак не збирався заспокоюватися. У 1986 був випущений новий альбом «Aznavour», в якій увійшли «Embrasse-moi» (Обійми мене), «Les emigrants» (Емігранти), «Dejа» (Вже) і ін.

У листопаді 1987 він виступив у Палаці Конгресів в Парижі, трохи пізніше був записаний його подвійний концертний альбом. Після руйнівного землетрусу у Вірменії в 1988 організував фонд допомоги, а потім асоціацію «Азнавур і Вірменія», президентом якої є досі. У 1989 співак приїжджав до Вірменії, щоб надати підтримати постраждалих від стихійного лиха. Мільйонні наклади диска з піснею Азнавура «Для тебе, Вірменія» були миттєво розкуплені. Всі виручені кошти пішли в фонд допомоги.

У 1991 вийшла книга мемуарів співака «Слова з афіші», яка в якійсь мірі підсумувала пройдений Азнавуром шлях. В кінці 2000 - початку 2001 рр. відбулися його концерти, які завершили його виступу на естраді. У листопаді 2000 великий шансоньє, якому на той час виповнилося 76 років, був призначений міністром культури Франції. Основні праці:

Нагороди та звання:

1971 - Золота медаль міста Парижа.
1971 - «Золотий Лев» на Венеціанському кінофестивалі.
1971 - Приз Едісона.
1973 - лауреат академії Шарля Кро.
1987 - премія Бернара Лакаша.
1995 - велика медаль французької пісні (Французька академія).
Рік випуску 1996 - ім'я Азнавура внесено до Зали слави авторів пісень.
1997 - премія «Вікторія» (кращий співак року).
1997 - почесний Сезар.
1997 - офіцер ордена Почесного легіону.
2004 - командор ордена Почесного легіону
2004 - вища державна нагорода Вірменії - звання «Національний Герой Вірменії» і орден Вітчизни.
2006 - почесний приз 30-го кінофестивалю в Каїрі.
Рік випуску 2008 - офіцер ордена Канади - в знак вдячності за діяльність у зміцненні культурних зв'язків франкомовних країн і Канади.
2010 - почесний знак «За видатний внесок у зміцнення культурних зв'язків між Росією і Францією»

Вибрана фільмографія:

1958 - Головою об стіну
1959 - О, що за мамбо! (Фр.) Рос. - Камео
1960 - Заповіт Орфея
1960 - Стріляйте в піаніста
1960 - Перехід через Рейн
1960 - Таксі в Тобрук
1962 - Диявол і десять заповідей
1963 - Шукайте кумира
1964 - Сто цегли і черепиця
1968 - Ласунка
1971 - Левова частка
1976 - Небесні наїзники
1979 - Бляшаний барабан - Сигізмунд Маркус
1982 - Чарівна гора
1982 - Привиди капелюшника
1982 - Від кого біжить Давид? (Фр.) Рос./Qu'est-ce qui fait courir David? - Леон
1983 - Едіт і Марсель - камео, в титрах не вказаний
1987 - Гвоздоед
2002 - Арарат
2004 - Батько Горіо - головна роль
& nbsp; Armen